77 YILLIK MEŞALEYİ KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARMAK
Varlık Yayınları’nın ilk kitaplarını kütüphanesinde saklayanlar bilir: yayınevinin amblemi bir meşaledir. Aydınlanmayı temsil eden bu simge, kurucusu Yaşar Nabi’nin ölümünden bu yana onun yayıncılık geleneğini sürdüren bizler için bir büyük anlam daha taşıyor: Bir bayrak yarışındaki gibi kuşaktan kuşağa aktarılması gereken bir emanet, bir kültür hazinesi.
O yüzdendir ki, yüzlerce edebiyatçı, sanatçı, bilim insanının entelektüel katkısıyla oluşan bir hazinenin korunması, geleceğe taşınması ve tüm dünyaya açılması için, yaklaşık iki yıl önce 40 küsur bin sayfalık arşivimizi sayısallaştırarak, yeni sayıların da katılmasıyla sürekli güncellenen bir dijital Varlık kütüphanesi inşa etme projesiyle yola çıktık. Sonuçta Varlık dergisinin doğum yeri olan Ankara’dan bir kuruluş, Pecya (sayfalar anlamında, Lat. peciae’den), projemizin büyük bölümünü üstlenmeye gönüllü oldu ve en büyük hayallerimizden biri gerçekleşti.
E-posta adresi bulunan tüm abonelerimize site yöneticisi tarafından gönderilen aktivasyon mesajlarından yararlanarak adlarına açılmış kullanıcı hesabını etkinleştirenler, artık www.varlik.com.tr adresindeki linke tıkladıklarında Cumhuriyet dönemi edebiyat tarihimizin en zengin hazinesinin kapılarını açacak olan www.pecya.com sitesine girecekler. (Yeni abonelerimizin bilgileri her ay başında site yönetimine aktarılmakta ve böylece en geç 30 gün içinde arşive giriş olanağı verilmektedir.) Sonrası için okurlarımıza yardımcı olacak önemli bilgileri aşağıda sunuyoruz:
Tüm abonelerimiz;
1- Ana sayfada bulunan koleksiyonlar link’inden Varlık dergisi logosuna tıklayarak yıl bazında tüm arşive ulaşabilir, her derginin kapak sayfasını tıklayarak o dergiyi okumaya başlayabilirler, özel okuyucu programıyla sağlanan yöntemle, istedikleri sayfadan çıktı alabilirler. Bunun dışında okuyucular herhangi bir sayımızın içerisinde ulaşmak istedikleri kelimeyi yayın içi arama modülü ile arayabilirler.
2- Kütüphane’de gelişmiş arama modülünden de editörlü yayın-koleksiyon kısmından tüm koleksiyona yıl bazında ulaşabilirler.
3- Bunun dışında ana sayfadan Varlık koleksiyonu içerisinde herhangi bir kelime veya kelime öbeğini arama bölümüne yazıp kütüphanede aramayı seçerek tüm Varlık dergisi koleksiyonu içerisinde tam metin arama yapabilirler.
4- Varlık dergisi koleksiyonu, fiziksel olarak dergimize abone olan değerli okuyucularımıza abonelikleri süresince ücretsiz sunulan bir olanaktır. Her Pecya üyesi
Varlık abonesi
hızlı kullanıcı statüsünde bir üyedir. Bu üyeler Pecya’nın bazı gelişmiş özelliklerini kullanmak için
bireysel üyeliğe geçiş yapabilirler.
5- Pecya’ya giren abonelerimiz; kullanıcı adı:
isimsoyad (bitişik yazılacak)
şifre:
12345 ile sisteme ilk girişlerini yapabilirler. Buradan ulaşacakları kendilerine ait kitaplık sayfası “
Pecyam” vasıtasıyla
şifrelerini değiştirmelerini öneririz. Tüm sistemi “Pecyam” sayfası üzerinden kontrol edebilirler. Pecyam kişiselleştirilmiş bir sayfadır.
6- Aboneler, çok yakında arşivde
gelişmiş arama sayfası üzerinden
yazar, konu ve yayına göre filtreleyerek arama yapabileceklerdir. Bu şekilde sadece bir
yazarın yayınları veya
içindekiler sayfası içerisinde daha kolay arama yapabileceklerdir.
Halen abonemiz olmayan bireysel okurlar; teknik olarak yine aynı sayfalar üzerinden ve üye olarak, isterlerse sadece istedikleri yayının dijital kopyasını satın alıp, kendi
pecyam dijital kütüphanelerine ekleyebilecekleri ve istedikleri zaman hızlı bir şekilde ulaşabilecekleri gibi, eğer tüm
arşive abone olmak isterlerse makul ücretlerle
1 yılllık koleksiyon abonesi olabileceklerdir.
Abonemiz olmayan kurumsal kullanıcılar ise aynı ekranları kullanarak, ancak bir kurumsal hesap açarak, istedikleri sayıda kullanıcıya (örneğin 50-100-150 kişilik gruplar halinde bir yıl süreli dijital abonelik satın alabileceklerdir.
Tüm kullanıcılar için yardım adresi; [email protected]’dur. Pecya teknisyenleri tüm e-postalarınızı en kısa süre içerisinde cevaplandıracaktır.