Varlık Yayınevi
     
 
  Blog
   
Anasayfa Tarihçe Varlık Dergisi Kitaplar İletişim Yardım
E-KİTAP
BELGESEL
DENEME
KİŞİSEL GELİŞİM
ŞİİR
ÇOCUK KİTAPLARI
DERLEME
BİLİM
DÜŞÜN
BİLİMKURGU
ROMAN
SİYASET/TARİH
ÖYKÜ
EKONOMİ/İŞLETME
ANI/GÜNLÜK
OKÜLT
İNDİRİMLİ SETLER
KARİKATÜR
Yenilik ve kitap dünyasındaki gelişmelerden haberdar olmak için
E-Postanızı girin
 

BABA BİZE NEDEN DÖNME DİYORLAR?
Suzan Nana Tarablus
BABA BİZE NEDEN DÖNME DİYORLAR? 
ANI/GÜNLÜK
368 sayfa
ISBN: 978-975-434-686-2
Kitabı Satın Al Arkadaşıma Gönder!


BABA BİZE NEDEN DÖNME DİYORLAR?

Selanik üzerine konuşmak, yazmak kaybettiğimiz bir dünyayı ve insanını anlama çabasıdır. O Selanik ki Osmanlı’nın batıya açılan penceresi, eski İstanbulluların “Avrupai Osma-ni”sidir. Selanik, Osmanlı’nın İstanbul’dan sonra, Rumeli yakasındaki en parlak kentidir. Osmanlı yönetiminde geçen dört yüz seksen iki yıl boyunca çok uluslu, çok kültürlü, çok dilli bir kent olma özelliğini sürdürmüştür.

Selanik’in en özgün topluluğunu ise “Dönmeler” oluşturmuştur. Dönmelerin büyük katkısı ile Selanik, önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiştir. Dönmelerin Balkan Har-bi’nin ve Mübadele’nin etkisi ile İstanbul’a yerleşmeleri, tarihsel sürece yeni bir boyut ka-zandırmıştır. Her ne kadar Cumhuriyetin kuruluş yıllarında laik devlet anlayışını ve “eşit yurttaş” kimliğini büyük bir sadakatle benimseseler de geniş toplum tarafından daima kuş-kuyla karşılanmışlar, günümüze kadar süregelen nefret söyleminin, komplo teorilerinin he-defi olmuşlardır.

Suzan Nana Tarablus bu kitabında, “Dönmeler”in İstanbul’a göçünden tören ve ritüellerine, komşuluk ilişkilerinden yemek kültürlerine, bir araya gelme pratiklerinden toplumsal bel-lekte yer etmiş travmalarına kadar konuya dair önemli bir sözlü tarih çalışması yapıyor.

Bu kez konuşma sırası “Dönmeler”de!..
   


Anasayfa   |   Tarihçe   |   Varlık Dergisi   |   Kitaplar   |   İletişim
Copyright © 2017 VARLIK YAYINLARI
İHB Reklam Ajansı